Webinaarit
Saavuttaaksemme puhujia ja osanottajia mahdollisimman laajalti pidämme osa tilaisuuksistamme verkossa webinaareina. Webinaareista ja niihin ilmoittautumisesta tiedotetaan jäsenkirjeessä, verkkosivuillamme sekä Facebook-sivuillamme.
Tulevia webinaareja
Ilmoittautuminen webinaareihin sihteerillemme os. villalantenystavat@yahoo.com
Toukokuussa:
Arkeomysteerit-webinaari.
Toukokuun webinaari — Arkeomysteeri – antiikin historian myytit seikkaillen
aika: perjantai 13.5.2022 klo 18
paikka: Zoom
ilmoittautuminen: villalantenystavat@yahoo.com
Kirjailijanimellä Nemo Rossi kirjoitetussa Arkeomysteeri-sarjassa historian myytit yhdistyvät vauhdikkaaseen nykyseikkailuun kansainvälisessä ympäristössä. Sarjassa on kuvattu monipuolisesti Italian historiaa ja kulttuuria sekä Rooman kaupunkia. Kirjojen päähenkilöt, kolme Roomassa vanhempiensa työn vuoksi kouluaan käyvää suomalaisteinit, Kaius, Silva ja Leo, ratkovat rikosmysteerejä nyky-Italiassa ja Kreikassa.
Nemo Rossi: Arkeomysteeri-sarjan kirjat
Rooman sudet 2012
Mafian linnut 2014
Jumalista seuraava 2014
Viimeinen etruski 2016
Salainen veljeskunta 2018
Kirjailijanimen Nemo Rossi takaa löytyy kaksi antiikintuntijaa: historiantutkija Mika Rissanen ja latinanopettaja Juha Tahvanainen, joiden teoksia on palkittu mm. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla.
Mika Rissanen
– Olen vuonna 1978 Nurmeksessa syntynyt historiantutkija ja -opettaja. Taustaltani olen latinisti ja neljä vuotta sitten väittelin Jyväskylän yliopistossa tohtoriksi aiheesta ”Suden uskonnollinen asema antiikin Roomassa”. Ensimmäisen Arkeomysteerin Rooman sudet -kirjan teema oli siis itselleni hyvin tuttu myös akateemisten tutkimusten kautta. Olen Arkeomysteerien ohella kirjoittanut kuusi historiaa eri näkökulmista käsittelevää tietokirjaa, joista useassa kirjoittajina ovat myös entinen kreikanopettajani Juha Tahvanainen tai kollegani Sami Koski. Siviilityönäni opetan lukiossa historiaa, latinaa, yhteiskuntaoppia ja filosofiaa.
– Kun väitöstyötä tehdessä englanninkielinen kirjoittaminen kävi hankalaksi, suomenkielisestä fiktiosta tuli keino saada aamuisin ajatukset ja sormet liikkeelle. Halusin kirjoittaa teoksen, jollaisen olisin itse halunnut lukea 13-vuotiaana: jännitystä, seikkailua ja todentuntua sopivassa mittasuhteessa.
Juha Tahvanainen
– Arkeomysteerit on sarja, jossa antiikin tuntemus ja muu yleissivistys limittyvät perinteisen seikkailun tai dekkarin juoneen, kehyksenä muinaisaarteiden laiton kauppa ja siinä tehdyt petokset, jotka ovat ihan kansainvälisen rikollisuuden top ten -joukossa. Olemme tarkkoja tosiasioiden paikkansapitävyydestä, eikä kenelläkään henkilöistä ole yliluonnollisia tai epäuskottavia kykyjä.
– Olen syntynyt 1953. Vuodet 1972–1983 vietin maanviljelijänä Savonlinnassa ja sittemmin opiskelin klassista filologiaa Jyväskylän yliopistossa. Latinaa ja jonkin verran kreikkaa olen opettanut eri tasoisilla kursseilla vuodesta 1989 alkaen Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun (myöh. Itä-Suomen) yliopistossa sekä Jyväskylän lyseossa ja Varkauden lukiossa. Eläkkeelle jäin 2019.
Aiemmin pidettyjä webinaareja
24.2.2022
Rooman pyhät paikat
Jenni Kuuliala haastatteli Risto Nordellia & Antti Kruusia
31.3.2022 Etruskien vuosisadat
Professori Jorma Kaimio luennoi.
FT Laura Nissin & Villa Lanten ystävien stipendiaatti Kirsi Vikman
Mitä keskiaikaisten käsikirjoitusten likaiset sormenjäljet paljastavat? Millaisia tiedonmurusia
17.2.2021 Sukupuoli ja väkivalta antiikin mytologiassa, tutkijalehtori, FT Elina Pyy.
18.3.2021 Ostia ja monikulttuurisuus, FT Katariina Mustakallio.
27.4.2021 Minun nyky-Italiani – seikkailu Napolista etelään. Keskustelijoina säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemi sekä Suomen Rooman-instituutin amanuenssi, italian kielen ja italialaisen kirjallisuuden tutkija Riikka Ala-Risku.
10.5.2021 La Mia Italia – Ihana mahdoton Italiani. Kirjailija Sirkku Salovaaraa haastatteli Andreo Larsen.
2.9.2021 Antiikin popularisointi seikkailukirjoissa. Sisilia-tetralogian kirjoittajaa Jukka Heikkilää haastatteli Eeva Pitkälä.
8.12.2021 Italian nykyisyyttä ja historiaa suomentamassa – Käännösseminaari suomentaja, kunniatohtori Marja Itkonen-Kailan (1935–2021) kunniaksi.
AV-kääntäjä italialaisuuden välittäjänä. AV-kääntäjä Tanja Oretoa haastatteli kääntäjä Katariina Kallio.
Ciceroa kansalle — Ciceron kirjeiden suomennustyö. Suomentaja Veli-Matti Rissasta haastatteli FT Laura Nissin.
Rooman pyhät paikat 24.2.2022 Risto Nordell & Antti Kruus, haastattelijana Jenni Kuuliala