-
Vuosikokouksen päätöksiä
Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 12.3.2025. Hallitus Hallituksen kokoonpanoon ei tullut muutoksia:Jenni Kuuliala Minna Malja (pj.)Laura NissinEeva PitkäläElina PyyHelena Raunio Samuli SimeliusSonia Taiarol Ville Vuolanto Uusi kunniajäsen Yhdistyksen kunniajäseneksi valittiin FT Eva Margareta Steinby (vuoteen 1961 Wilén), historioitsija ja arkeologi. Hänen erityisalaansa on antiikintutkimus. Steinby on maailman johtavia roomalaisten tiilileimojen tutkijoita, mutta parhaiten hänet tunnetaan työstään topografian saralla, etenkin hänen toimittamastaan kuusiosaisesta teoksesta Lexicon Topographicum Urbis Romae (1993–2000). Steinby oli Suomen Rooman-instituutin johtajana vuosina 1979–1982 ja 1992–1994. Vuoden 2025 jäsenmaksut Jotta tukitoiminta jatkuisi hyvällä tasolla, vuosikokous päätti nostaa kuluvan vuoden jäsenmaksun 50 euroon, opiskelijajäsenmaksun 20 euroon ja yhteisöjäsenmaksun 170 euroon. Tämän lisäksi päätimme uudesta jäsenmaksukategoriasta, kannatusjäsenmaksusta, jonka vähimmäissumma on 120 euroa vuodessa. Kannatusjäsenyyden voi myöhemmin vaihtaa takaisin…
-
Gigli-gaalakonsertti 2025
Gigli-202540-vuotisgaalakonserttiSavoy-teatterissaKasarmikatu 46, HelsinkiLauantaina 22.3.2025 klo 17.00
-
Rooman meritaistelunäytökset – Caesarin altaasta Hollywoodiin
MAALISKUUN WEBINAARI12.3.2025 klo 18:30 Yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen Villa Lanten Ystävien matka-apurahan vuonna 2024 saanut väitöskirjatutkija Maria Jokela Turun yliopistosta kertoo esitelmässään antiikin Rooman meritaistelunäytöksistä, joita hän väitöskirjansa ohella tutkii. Esitelmässä hän kertoo meritaisteluluiden järjestämisen traditiosta, jonka aloitti Caesar ja jota keisarit jatkoivat. Toinen toistaan uskomattomampia näytöksiä järjestettiin noin sadan vuoden ajan, ja niiden kautta keisarit vahvistivat kansansuosiotaan ja levittivät propagandaansa. Erityisesti viime aikoina meritaistelunäytökset ovat löytäneet tiensä myös elokuviin ja tv-sarjoihin, mutta miten hyvin ne vastaavat sitä, mitä näytöksistä tiedetään? Ilmoittautumiset sihteerille os. villalantenystavat(at)yahoo.com Tervetuloa mukaan!
-
Webinaari: Jalkapallon eletyt tilat fasismin aikakauden Italiassa
Tule mukaan keskiviikkona 19.2. klo 18:30!Villa Lanten Ystävien matka-apurahan saanut väitöskirjatutkija FM Joonas Kananen Turun yliopistosta puhuu aiheenaan ”Jalkapallon eletyt tilat fasismin aikakauden Italiassa”.Kanasen väitöskirja käsittelee jalkapalloon kanavoituneita paikallisidentiteettejä fasismin aikakauden Italiassa ja tutkii, miten paikallisidentiteettejä ilmaistiin jalkapallokentillä ja -katsomoissa sekä stadioneiden ulkopuolisissa kaupunkitiloissa vuosina 1926-1934.Tutkimus keskittyy Firenzen, Pistoian, Napolin ja Salernon tapauksiin. Ilmoittaudu villalantenystavat@yahoo.com. Webinaareihin voi jättää myös pysyvän ilmoittautumisen.
-
Matkalle Umbriaan
UMBRIAN MATKA KEVÄÄLLÄ VILLA LANTEN YSTÄVILLE! Villa Lanten Ystävien kevään jäsenmatka suuntautuu Umbriaan. Sisältö tarkentuu vielä myöhemmin, mutta alla olevilla tiedoilla uskaltaa jo ilmoittautua! Tavoitteena on 20 hengen ryhmä, että matka toteutuisi. Sen hinta on kahden hengen huoneessa 2 500 euroa hengeltä. Yhden hengen huone lisämaksusta. Jos innostut Umbriasta, laita jo pikimmiten ilmoittautuminen Anne Tuomistolle matkatoimistoon: anne.tuomisto@elamysgroup.com. SITOVAT VARAUKSET 7.1.MENNESSÄ. Matka-aika: 8.4.-14.4.2025 Lennot: 8.4.2025 AY1761 Helsinki – Rooma 07:20-09:45 14.4.2025 AY1764 Rooma – Helsinki 18:55-23:20 Majoitus 6 yötä 8.-14.4.2025 Del Moro Gallery hotel**** Via Becchetti 2, 06081 Santa Maria degli Angeli Assisi PG Hinta: 2499 eur/hlö jaetussa kahden hengen huoneessa 2849 eur/hlö yhden hengen huoneessa Hinnat edellyttävät vähintään 20 henkilön ryhmää…
-
Joulukuun webinaari roomalaisesta tunnehistoriasta
Torstaina 12.12. klo 18 alkaen Zoomissa. Joulukuun webinaarissa Tunteet kaiverrettuina kiveen: Piirtokirjoitukset ja roomalainen tunnehistoria pääsemme sukeltamaan tunteiden historiaan Suomen Rooman-instituutin tutkijalehtori FT Tuomo Nuorluodon johdolla. Tutkijalehtorin tutkimushanke instituutissa on nimeltään ’Emotions in Latin Epigraphy’ ja se tutkii tunteita antiikin ajan latinalaisissa piirtokirjoituksissa. Millä keinoin tunteita voidaan ilmaista piirtokirjoitusteksteissä, ja milloin ja miksi niitä teksteissä ilmaistaan (https://irfrome.org/tutkimus-2/tutkimushankkeet/lehtori). Tervetuloa mukaan! Tilaisuus on avoin kaikille ilmoittautuneille ja se järjestetään tuttuun tapaan Zoomissa. Ilmoittautumiset: villalantenystavat@yahoo.com
-
Kutsu Compitaliaan tammikuussa 2025
Helsingin Kaapelitehtaalla Teatterimuseossa järjestetään perjantaina 10.1.2025 klo 18.00-22.00 Villa Lanten ystävien Compitalia-juhla. Odotamme teitä joukolla mukaan! Villa Lanten ystävien Compitalia-juhla kunnioittaa vanhoja roomalaisia juhlaperinteitä, joiden keskiössä olivat esimerkiksi hyviä naapuruussuhteita ylläpitävät tienristeysten jumalat. Illan aikana nautitaan hyvästä ruuasta ja yhdessäolosta ja tutustutaan muihin Villa Lanten ja Rooman ystäviin. Yhdistyksen puheenjohtaja Minna Malja kertoo uusimmasta ROMA-vuosikirjasta ja kuulemme teemaan sopivia runoja sekä juhlapaikan innoittamana esitelmän antiikin ajan teatterista. Myymme perinteiseen tapaan yhdistyksen kirjoja ja myös kirja-arpoja. Illan aikana voit vapaasti tutustua teatterimuseon uusimpaan näyttelyyn, pukeutua museossa oleviin teatterivaatteisiin ja vaikkapa kuvauttaa itsesi ja ystäväsi niissä. Ja jos oikein innostut, voit laatia itsekin pienen esityksen ystäviesi kanssa. Paikalla on myös yhdistyksen hallituksen…
-
Marraskuun webinaari naisista vallan kulisseissa
Webinaarissa syvennytään Marja-Leena Hännisen kanssa Naisia vallan kulisseissa -kirjasta tuttuihin roomalaisiin vallasnaisiin. Muinaisen Rooman ensimmäisten keisarien äidit, vaimot, sisaret ja tyttäret olivat valtapelien toimijoita. Kunnianhimoisimmat ja lahjakkaimmat heistä vaikuttivat tapahtumien kulkuun. Keisariperheen naiset joutuivat aina myös alttiiksi julkisuuden katseelle, ja joskus tämä koitui heidän kohtalokseen. Huhuista kehittyi tarinoita, jotka kasvoivat myyttisiin mittoihin. to 14.11.2024 klo 18 Zoomissa Isäntä ja emäntä Ville Vuolanto ja Eeva Pitkälä Ilmoittautuminen: villalantenystavat@yahoo.com
-
Lokakuun webinaari: Antiikki ja me – Miksi antiikintutkimusta tarvitaan
Lokakuun webinaari järjestetään keskiviikkona 23.10. klo 18 alkaen Zoomissa. Ilmoittautumiset tuttuun tapaan osoitteeseen villalantenystavat@yahoo.com. Antiikin perintö on olennainen osa eurooppalaista sivistystä ja identiteettiä. Se on läsnä kielissä ja kulttuurissa, tieteissä ja taiteissa sekä arvoissa ja ajattelumalleissa. Webinaarimme lähtee liikkeelle nyt lokakuussa ilmestyvästä kirjasta Antiikki ja me. Miksi antiikintutkimusta tarvitaan, joka esittelee suomalaista antiikintutkimusta. Esillä ovat niin elävät kuolleet kielet, antiikin ajatusten pitkät jäljet kuin kirjallisuuden tosiklassikotkin. Monitieteinen ja korkeatasoinen antiikintutkimus on tarpeen, jotta ymmärrämme muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten vaikutuksen arjessamme sekä osaamme tuottaa kriittistä tietoa ja vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia. Webinaarin keskustelijat ovat kirjan eri lukujen kirjoittajia, Ville Vuolanto myös yksi toimittajista. Keskustelun puheenjohtaja, Laura Nissin, on Suomen antiikintutkimuksen verkoston puheenjohtaja ja Villa…
-
Webinaari: Juutalaisuus ja roomalaisuus 26.9.24
Villa Lanten ystävien webinaarisarja jatkuu! Syksyn ensimmäinen tilaisuus: Iida Laurén: Juutalaisuus ja roomalaisuus – Annian tarinaemäntänä Elina Pyy järjestetään to 26.9.2024 klo 18 Zoomissa. Ilmoittautuminen: villalantenystavat@yahoo.com Juutalaisuudesta tulee monille mieleen Jerusalem ja Raamattu, Toora ja kymmenen käskyä, ehkä myös heprea, rabbeja ja yksi Jumala. Nämä pätevät pitkälti myös antiikkiin, vaikkakin jo antiikissa suurin osa juutalaisista asui diasporassa ja hyvinkin kaukana juutalaisuuden ”sydänmailta”, Raamatun kaanon oli vielä työn alla ja kreikan kieli oli yhteisöjen yleisin kieli. Suurimman osan antiikista Jerusalemin temppelin keskuskultti oli toiminnassa ja rabbit nousivat vasta toisen temppelin tuhouduttua. Monoteististen käsitysten yleistyminen näkyi koko antiikin uskonnollis-filosofisella kentällä ja myös juutalaisuudessa vallinneet käsitykset jumalten luonteesta ja lukumäärästä vaihtelivat ja kehittyivät. …