Vino Novello

 

 

MARRASKUUSSA JUHLITAAN VINO NOVELLOA!

 

PERJANTAINA 11.11.2022 KLO 18 alkaen

Tule mukaan perinteiseen juhlaamme Vino Novelloon!

Paikka on ViaTribunali Helsingin Kalliossa.
Iltaan mahtuu 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, joten pidä kiirettä jos haluat mukaan. 
Illan pakettihinta 60€/hlö sisältää ohjelman, kivan seuran sekä menun:

 

– Alkujuoma (Aperol spritz tai skumppalasi)
– Insalata Caprese
– Pizza-buffetti
– Ruokajuoma x 2 (hanaolut, siideri tai 12cl talon valko- tai punaviini)
– Jälkiruoka: tiramisu tms., kahvi/tee.

 

Tule juhlimaan, yksin tai ystävien kanssa!

 

Ilmoittautuminen viimeistään 24.10.2022:
villalantenystavat@yahoo.com

HUOMIO! Paikkoja on vielä jäljellä, joten ilmoittautuminen on avoinna edelleen!

 

 

TAUSTAA

Vietämme joka marraskuu juhlaa hyvän seuran, ruuan ja juoman parissa yhdistyksen Vino Novello -illallisilla. Lähetämme kutsun tilaisuuteen jäsenkirjeessä ja tämän lisäksi kutsu julkaistaan Ajankohtaista-sivuilla.

 

Taustaa: vino novellon historia ja valmistus

 

Niin kauan kuin viiniä on osattu valmistaa, on vuosittain syntynyt uutta viiniä, ja asiaa on varmasti myös juhlittu. On mahdollista, että jo viinin käymisen päätyttyä vietettiin pienet pirskeet, mutta jos niin oli, ne lienevät olleet talon tai kyläyhteisön sisäisiä tapahtumia. Antiikin aikana tiedetään Roomassa kuitenkin vietetyn varsinaista yleistä viinijuhlaa, Vinaliaa – jopa kaksi kertaa vuodessa. Vinalia prima pääsi valloilleen 23. huhtikuuta, jolloin viini oli siis ensin saanut rauhassa kypsyä talven yli. Vinalia primassa ensimmäiset maljalliset uutta viiniä uhrattiin Juppiterille ja Venukselle, ja sen jälkeen muutkin saivat maistella juomaa sydämensä kyllyydestä. Samaisena päivänä myös ilotyttöjen piti mennä uhraamaan Venus Erucinan temppeliin, ja ehkä hekin saapuivat tämän jälkeen mukaan Vinalian iloihin – ainakin heillä oli seuraavana päivänä vapaata. Toinen viinijuhla oli 19. elokuuta vietettävä Vinalia rustica, jolloin toivottiin hyvää viinisatoa.

 

Toisin kuin Ranskassa, missä kaupallista nouveau-viiniä saa tuottaa vain Beaujolais’n alueella ja siihen saa käyttää vain Gamay-rypälettä, Italiassa novello-viinejä saa tehdä mistä rypäleistä tahansa (myös valkoviinirypäleistä) ja tuottajana voi toimia kuka vain viinintuottaja miltä alueelta hyvänsä. Tämä tekee novelloista tavattoman mielenkiintoisia ja moninaisia. Lisäksi novellot voivat antaa esimakua tulevan vuosikerran laadusta.

 

Vapaus rypäleiden valintaan ei kuitenkaan tarkoita, että kaikista rypäleistä tulisi hyviä novelloja. Esimerkiksi huippu-Baroloja tuottava Nebbiolo-rypäle soveltuu novelloksi varsin surkeasti – seikka, jonka kuulu piemontelainen viinintekijä Angelo Gaja joutui vuonna 1975 omakohtaisesti toteamaan.

 

Vaikka vino novellot ovat vasta viime aikoina alkaneet saavuttaa tunnettuutta Italian ulkopuolella, kotimaassaan ne eivät suinkaan ole uusi asia. Novelloja koskeva laki on vuodelta 1974 ja sitä tarkennettiin vuonna 1989. Ensimmäinen DOC-luokkaan noussut novello oli Bardolino, joka sai arvonimensä vuonna 1990.

 

Lain mukaan – ja tätä sääntöä myös useimmiten noudatetaan – vino novello -pullot saa avata marraskuun 6. päivänä kaikkialla maailmassa. Poikkeuksen tekee Vizenca, jossa korkit saa vetäistä jo edellisen vuorokauden keskiyöllä. Vicenzassa pidetään nimittäin vuosittain kyseisenä ajankohtana suuri Salone nazionale del vino novello -tapahtuma, jossa maistellaan satoja eri novelloja. Ensimmäinen tällainen tapahtuma järjestettiin 1987.

 

Vino novellot valmistetaan kokonaan tai vähintään 30-prosenttisesti maceratio carbonica -menetelmällä. Siinä lisätään jo käymässä olevaan viiniin tuoreita rypäleitä, jotka käyneistä rypäleistä vapautunut hiilidioksidi rikkoo, ja tämä antaa viinille hedelmäisen maun ja tuoksun. Alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 11 %.

Vuonna 2000 Italia tuotti 19 miljoonaa pulloa novello-viinejä.